Ontdek het schitterende Vietnam

Vietnam een land waarop je verliefd kan worden, heeft een eeuwen oude cultuur, schitterende natuur en een heerlijke Aziatische keuken. Vietnam bevindt zich op het schiereiland Indochina.In het noorden grenst het aan China, in het westen aan Laos & Cambodja. Aan de oostkant heeft het duizenden kilometers kustlijn.
Klik hier voor goedkope verre reizen naar Vietnam.
Vietnam zonsondergang

Bezienswaardigheden Vietnam

Halong Bay
Op een paar uur reizen vanaf Hanoi aan de kust ligt het mysterieuze Halong Bay. Hier komen schitterende kalkstenen rotsformaties stijl uit de zee omhoog. Bij mist en met wat fantasie zie je er allerlei mythische wezens in. Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ga aan boord van een jonk en laat je betoveren onder het genot van een hapje en een drankje.

Sapa
Op een 300 kilometer van Hanoi ligt Sapa. Vlak bij de grens van China tref je hier schitterende natuur, terrasvormige rijstvelden, watervallen en koelte van de hooglanden aan. Hier leven bergvolken als Black Hmong en Red Dzao in hun traditionele kleding.
Sapa biedt mooie trekkings door de Hoang Lien bergen onder leiding van een gids. Dit kunnen best pittige tochten zijn. Bezoek een lokale markt. Het draait daar niet alleen om de handel. Het is ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor de bevolking in de bergen.

Hanoi
Hanoi heeft een gezellige oude binnenstad. De vele straatjes een steegjes zijn vernoemd naar de producten die er werden of nog worden verhandeld. Zo vind je er o.a. de schoenenstraat, de zilverstraat en de zijdestraat. Hier zijn veel cafés, restaurantjes en kleine hotelletjes.

Dicht bij het Ho Hoan Kiem meer vind je het beroemde Thang Long Waterpoppen Theater. Ten zuiden van het meer ligt de Franse wijk met mooie oude koloniale villas. Een bezoek aan het mausoleum van Ho Chi Minh is zeker de moeite waard. Ben je wat avontuurlijker ingesteld? Verken dan Hanoi per fiets of scooter, om daarna te genieten van een koel drankje en het heerlijke “street food”.

Hue
De Imperial City Hue wordt doorsneden door de Purfumed river, die haar naam dankt aan geurige bloemblaadjes die in de herfst in de rivier vallen. Hue was de ‘’verboden stad’’ van Vietnam. In 1947 werd de stad fors beschadigd door gevechten met Fransen. Wat overeind bleef staan, kwam nog een keer aan de beurt tijdens het TeT Offensief in 1967, door heftige gevechten met de Amerikanen. Toch is de oude stad zeker een bezoek waard. Je vindt er meer rust dan in Ho chi Mhin stad of Hanoi. De keizer werd in 1945 al afgezet door de communisten. Je kan er heerlijk eten, fietstochten maken of een boottochtje over de rivier.

Nha Trang
Badplaats aan de oostkust met een van de mooiste stranden van Zuidoost Azië. Nha Trang heeft een bruisend nachtleven. Veel restaurants, bars en clubs. Er is accommodatie in ieder prijssegment te vinden. Voor de kust liggen een paar eilandjes waar je goed kan snorkelen of duiken. De boten hier naartoe serveren heerlijke maaltijden op het dek. Je komt er aardig wat Russen tegen.

Hoi An
Dit schilderachtige havenstadje staat op de erfgoedlijst van UNESCO. Het is beroemd om zijn vele bouwstijlen van Chinezen, Japanners en Europeanen, die daar handel dreven. Toen in de 18de eeuw de rivier dicht slibde, verloor Hoi An haar functie op de handelsroute. Sinds dien is er weinig veranderd aan het stadje. Het ligt ongeveer 150 km onder de keizerlijke stad Hue. In Hoi An tref je uitstekende kleermakers voor een goed en betaalbaar maatpak of mooie avondjurk. Geen ruimte in je koffer? Het kan ook naar je huisadres gestuurd worden! Vanuit Hoi An kun je een dagtrip maken naar de Cham Islands om heerlijk te snorkelen of duiken tussen tropische vissen en kleurrijk koraal.

Dalat
Genoeg van de warmte aan de kust. Ga vanuit Nha Trang naar Dalat in de Centrale Hooglanden van Vietnam. De Franse overheersers zochten en vonden daar ook verkoeling. Het ligt op ongeveer 1300 meter hoogte. Ideaal voor outdoor activiteiten als mountainbiken en canyoning rivier afzakken en per abseiltouw een waterval afdalen.

Ho Chi Minh City (Saigon)
De voormalige hoofdstad van het oude Zuid Vietnam is niet te vergelijken met Hanoi. Hier gaat het leven veel sneller: Grote wolkenkrabbers, een zakencentrum en dure auto’s. De ontwikkeling van Vietnam gaat razendsnel.

25 jaar geleden werd het straatbeeld voornamelijk gedomineerd door Vietnamezen op fietsen, cyclo’s (riksja) en af en toe een scooter. Nu overal scooters en auto’s. Met ruim 4,5 miljoen inwoners is het de grootste stad van Vietnam. Je kan er lekker eten in de vele restaurants en bars. Bezoek het oorlogsmuseum en bijvoorbeeld de Notre Dame. Of ga naar de uitgebreide markt van Cho Lon (China Town).

Vanuit Ho Chi Mihn City organiseer je ook handig je trip naar de Mekong Delta of naar de indrukwekkende tempels van Angkor Wat in Cambodia.

Mekong Delta
Deze delta is de rijstschuur van Vietnam. Na de oogst ligt deze vaak te drogen op het asfalt langs de weg. Het is hier volledig vlak en uitstekend geschikt voor meerdaagse fiets en scooter tochten. De stad Can Tho staat bekend om zijn drijvende markt. De handelaren verkopen hun waren vanaf de boot.

De Mekong Delta heeft een enorm netwerk van kleine riviertjes en kanalen. Ha Tien ligt in het meest zuid westelijkste puntje van de delta aan de grens van Cambodja. Van uit het vertrekken de meeste toeristen naar de schitterende stranden van Phu Quoc Island.

Phu Quoc Island
Tropisch droomeiland uit het boekje. Spierwitte palmstrandjes, kristal helder water en een bijzonder fraai koraalrif. Hier kom je tot rust.
Phu Quoc Island

Mui Ne
Populaire kustplaats. Ideaal voor kite surfers. Ook beroemd om zijn enorme zandduinen.

Klimaat Vietnam

Vietnam is in de zomer maanden warm. Maximaal 33 graden met hoge luchtvochtigheid. Er vallen ’s middag vaak regenbuien. Sappa en Dalat zijn prima plaatsen om aan de warmte te ontsnappen.

De beste maanden om het noorden te bezoeken zijn november tot en met januari. Voor midden van Vietnam is dat februari tot en met juni. Voor het zuiden is het december tot en met april. De kans op de meeste zon het hele jaar rond is in midden Vietnam het grootst.

Overige informatie

  • Voor Vietnam moet je een visum aanvragen en heb je een paspoort nodig dat 6 maanden na vertrek nog geldig is.
  • Vaccinaties tegen DTP en hepatitis A worden aangeraden. In Vietnam komt malaria voor met name langs de grens met Cambodja en Phu Quoc. Informeer u zelf bij een GGD met maatregelen u moet treffen.
  • Het tijdsverschil is met Nederland is + 5 uur.
  • Voertaal is Vietnamees.
  • Een reisstekker is handig omdat er verschillende stopcontacten zijn.
  • De valuta is Vietnamese Dong (VND). Een euro is ongeveer 26.000 Dong waard (zie actuele wisselkoersen voor meest recente waarde). Dollars worden ook vaak geaccepteerd. In grote steden vind je pinautomaten. Creditcard kan ook erg handig zijn om me te nemen.